Paracord

Du kanske har hört talas om paracordarmband. Men vet du vad paracord är för något. Jag ser framför mig ett armband som är knutet med någon slags makraméknopar.

Paracord är repet som man använder till att göra armbandet av. Det var från början ett nylonrep som användes till fallskärmslinor under andra världskriget. Det var USA:s militär som tog fram dessa rep som består av en kärna av trådar som är omslutna av ett vävt yttre lager.

Numera har paracord blivit ett populärt material, främst till armband. Idag använder man dessa armband som en accessoar, vilken som helst, men från början var det främst äventyrare och friluftsmänniskor som hade dessa armband. Syftet är att man i en nödsituation där man behöver ett rep ska kunna knyta upp armbandet och använda linan den är tillverkad av.

Äkta paracord

I dagsläget finns det många typer av rep som man kallar för paracord. Det kan vara olika typer av material, färg och tjocklek.

Traditionellt är en äkta paracord en fallskärmslina med 7 innertrådar och 32 yttertrådar. Linan ska vara gjord av nylon och ha en brottstyrka på 250 kg. Omkretsen ska vara 4 mm. Om du köper en paracord som uppfyller dessa kriterier kan du kalla det äkta paracord.

Men det finns även linor som kallas paracord som är gjorda i annat material, t ex polyester. Det finns också mängder av olika tjocklekar och färger. Om dessa är äkta eller inte kan man bråka om, men de kan fungera utmärkt att göra armband av i vilket fall.

Om man vill använda armbandet som ett överlevnadsarmband är det dock viktigt att man vet vilken brottstyrka repet har. Annars kan man råka ut för otrevliga överraskningar när ett dåligt rep brister.

Var kan man köpa paracord?

Paracord finns att köpa i specialbutiker, hobbybutiker och butiker som säljer smyckesdelar. Det är ett ganska billigt material och förutom att tillverka armband kan man göra hundhalsband, band till nyckelringar mm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please enter the following code to submit your comment: lmf